Przyszedł czas, aby iść o krok, a właściwie kilka kroków dalej i zakosztować wspaniałej wędkarskiej przygody na jednym z najlepszych norweskich łowisk w zupełnie innym stylu. Duża, zupełnie nowa łódź z doświadczonym szyprem, a do tego jedne z najlepszych norweskich łowisk, to gwarancja wędkarskiego sukcesu. Któż z nas, wędkarzy nie marzy o wspaniałych trofeach, wielkich halibutach, dorszach, czerniakach, czy wspaniałych karmazynach wyciąganych z norweskich głębin. Norwegia od lat jest jednym z tych miejsc, które przyciągają jak magnes wędkarzy z całej Europy, w tym także od wielu lat z Polski. Każda wyprawa do Norwegii zaczyna się od marzeń i planowania. Marzymy o wspaniałych rybach, które wiemy, że przecież tam są, planujemy natomiast termin, zakwaterowanie, łodzie i przede wszystkim miejsce. Ileż z tych planów skończyło się na marzeniu o wielkich rybach, wiedzą tylko ci, którzy planowali, bo albo pogoda spłatała figla i niewielką łodzią nie dało się wyjść w morze, albo zakwaterowanie i jakość łodzi pozostawiały wiele do życzenia, albo wreszcie miejsce okazało się wcale nie tak rybne jak opowiadali. Dlatego też im mniej wprowadzimy elementów ryzyka przy planowaniu, tym bliżej będziemy realizacji naszego marzenia o wspaniałych połowach w Norwegii.
Po pierwsze, mamy takie miejsce w Norwegii, do którego wędkarze wracają co roku od kilkunastu sezonów. Po drugie, doświadczony, miejscowy rybak i szyper naszego kutra wie najlepiej, gdzie szukać wędkarskich trofeów. Po trzecie, znakomita, zupełnie nowa łódź wędkarska, zaprojektowana specjalnie do połowów na norweskich wodach, wyposażona w najnowszą elektronikę, pozwoli nam niemalże uniezależnić się od kaprysów pogodowych ale także dzięki jej szybkości i autonomiczności dotrzeć do miejsc, do których nie docierają inni wędkarze. Po czwarte, znakomite zakwaterowanie, nowy dom wybudowany tuż przy naszej łodzi z widokiem na fiord, zapewni zasłużony wypoczynek wszystkim wędkarzom po powrocie z łowiska. Do dyspozycji wędkarzy jest też restauracja, w której szef kuchni serwuje miejscowe przysmaki, jak na przykład: stek z wieloryba z masłem czosnkowym, serwowany z sałatą, sosem czosnkowym i krojonymi ziemniakami zalanymi w śmietanie i zapiekanymi w serze – tego i wielu innych dań trzeba tutaj spróbować. Oczywiście w apartamentach dla wędkarzy znajduje się nowoczesna, w pełni wyposażona kuchnia, która pozwala nie tylko na usmażenie złowionej rybki ale także na przygotowanie wystawnej kolacji dla całej grupy. Dwie osobne łazienki, zapewniają dodatkowy komfort, a duży taras z widokiem bezpośrednio na fiord pozwala zwyczajnie upajać się tym miejscem.
Specyfikacja łodzi:
Typ: Sargo 36 Fly Explorer
Długość: 39 feet (12,88m)
Napęd: 2 x 400hp Volvo Penta D6
Prędkość: Max 42 knots (marszowa: 32 – 35 knots)
Elektronika: Garmin 3 screens
Zapraszamy także do naszego drink baru. Poza normalnymi godzinami otwarcia, raz w tygodniu organizujemy “Rybacką Środę”, a sobota jest z reguły dniem imprezy, kiedy poza turystami, mieszkańcy okolicznych wiosek tłumnie się schodzą, aby razem się bawić, pić i tańczyć.
Dodatkowe atrakcje, z których możemy korzystać na miejscu to: zewnętrzną beczkę z gorącą wodą ogrzewaną drewnem (utendørs badestamp), tradycyjna norweska sauna, solarium, chatkę do grillowania ”Løkta”
Po połowach możesz wypatroszyć ryby, następnie wymyć gotowe filety na specjalnych stanowiskach z bieżącą słodką wodą i przyrządami do przygotowywania ryb. Po wykonanej czynności, ryby przechowasz w przestrzennej zamrażarce, gdzie będą czekać na ciebie nim je zabierzesz ze sobą do domu przy wyjeździe.
Jakie gatunki ryb możesz złowić w poszczególnych miesiącach w Norwegii?
Marzec, kwiecień i maj – to zdecydowanie najlepsze miesiące, aby złowić dorsza nazywanego tutaj “skrei”, osiągającego 30-40 kg. Ten typ dorsza przypływa z Morza Barentsa w końcówce grudnia i zostaje tutaj do końca kwietnia lub początku maja. “Skrei” wyróżnia charakterystyczna biaława barwa skóry, w przeciwieństwie do dorsza nabrzeżnego, posiadającego lekko złoto-brązowe zabarwienie, nabyte od roślin morskich. Doświadczony rybak z łatwością dostrzeże tą różnicę. “Skrei” to dorsz-podróżnik, stąd też posiadający lepszą formę fizyczną i więcej mięśni, z tego względu, jego mięso uważane jest posiadające lepszą jakość. Jest bardzo czyste i posiada biały kolor. O tej porze roku będziesz łowić tuż przy lokalnych rybakach również łowiących dorsza i w ten
sposób przypatrzysz i doświadczysz, jak na prawdę łowi się ryby! Oczywiście, w kwietniu można również łowić pozostałe ryby, występujące w miesiącach maj – lipiec.
Maj – Lipiec – w tym okresie złowisz więcej innych gatunków ryb, takich jak halibut, czarniak, karmazyn, flądra, plamiak i żabnica. O tej porze roku małe i średnie czarniaki wpływają do fiordu – ważą z reguły pomiędzy 0.5 a 4 kilogramy, większe okazy pozostają na zewnątrz fiordu.
Sierpień i Wrzesień – w tym okresie złowisz te same gatunki jak w okresie maj – lipiec. Główna różnica to, że spotkasz większe czarniaki, osiągające 4 – 15 kg, także wewnątrz fiordu! O tej porze roku szanse złowienia halibuta także wzrastają! Z reguły sierpień to jeden z najlepszych letnich miesięcy na połowy. W odniesieniu do oczekiwanej pogody we wrześniu, można przyjąć, że jest ono zbliżone do warunków wietrznych i temperaturowych w maju i czerwcu.
Podsumowując, jeżeli chcesz przeżyć wspaniałą przygodę wędkarską w Norwegii skorzystaj z okazji.